DSC 0177 web

 

DSC 0195 web

 

pers     p1110251

 

dsc 0241

 

jan

 

Jan Boesenkool

 

p1110256

 

DSC 0199 web

 

DSC 0179 web

 

DSC 0181 web

 

Een inspirerende plek voor ambacht en kunst

 

galerie en grafisch atelier Sopit


Met de komst van galerie & grafisch atelier Sopit is Castricum een bijzondere plek rijker waar ambacht en kunst samenkomen. Het openen van een grafische werkplaats en tentoonstellingsruimte was een langgekoesterde wens van grafisch ontwerper Harm Noordhoorn. In de Anna Paulownastraat, waar voorheen drukkerij Tipos gevestigd was, ontwikkelt hij nu al 5 jaar, samen met zijn vrouw Betty Swinkels, diverse activiteiten op het gebied van grafische ambacht en kunst.

 

Atelier
Terwijl de grafische industrie in enkele decennia door de komst van computers en offsetdruk totaal is veranderd, loden letters zijn omgesmolten en oude persen zijn vernietigd, is Harm zijn voorliefde voor het ambacht juist blijven koesteren. De letterkasten en de antieke Heidelberger pers die al in het pand aanwezig waren heeft hij weer een tweede leven gegeven. Daarnaast heeft hij in de loop der tijd verschillende typografische materialen van collega-drukkers verzameld, waaronder een groot aantal houten biljetletters. Uit de gevangenis van Haarlem kwam een juweeltje van een Korrex handproefpers vrij. Zo is er een waar grafisch museumatelier ontstaan waar alles werkt. Ook beschikt het atelier over twee kleine handpersjes met de daarbij behorende materialen zoals houten biljetletters, ornamenten en letterkasten met loden letters in verschillende lettertypes en corpsen. In Nederland houden ongeveer 175 particulieren, kunstenaars en grafische ateliers het ambachtelijke drukprocedé in stand. De meesten hiervan zijn, net als Sopit aangesloten bij de in 1975 opgerichte Stichting Drukwerk in de Marge.

 

Ambacht
Harm volgde aan de Amsterdamse grafische school de opleiding typografie, grafisch ontwerpen en zeefdrukken en op de Rietveld Academie de richting gebonden grafiek. Al snel werd hij gegrepen door de magische wereld van de typografie. Zijn passie daarvoor is door de jaren heen alleen maar gegroeid en de totstandkoming van Sopit is daar het bewijs van. Hij wil dat Sopit door diverse activiteiten een ontmoetingspunt en een broedplaats gaat worden waaruit ideeën en nieuwe initiatieven voor hedendaagse grafische kunst ontstaan. Daarbij legt hij de nadruk op het ambachtelijke aspect van de grafische kunst.

 

Grafiek
De belangstelling voor grafische kunst is de afgelopen decennia onstuimig gegroeid. Bij het publiek, bij kunstenaars en bij galeries. Men heeft de aantrekkelijkheden van grafiek als het ware opnieuw ontdekt. Daarbij zal de betaalbaarheid ongetwijfeld een rol spelen. Tegelijk is er een herwaardering op gang gekomen van het ambachtelijke element dat deze kunstvorm is blijven kenmerken. Het maken van een prent vergt naast creativiteit bepaalde vaardigheden wat betreft materiaal en techniek.

 

          

 

DSC 0250foto web

 

Harm werkt in het atelier aan een kunstvorm waar typografie, boekdrukkunst en verschillende vormen van grafiek samenkomen. Zijn werk bestaat uit combinaties van druksels met loden letters, houten biljetletters en linoleumsnedes en polymeercliches. zie programma en portfolio

 

Het ontwerpen van huisstijlen en drukken in kleine oplagen met de uitstraling die dit ambacht kenmerkt is een nieuwe uitdaging. Het zal naast het vrije werk en het beheren van de galerie tot zijn dagelijks werkzaamheden gaan behoren.

 

huisstijl the local planet - zie ook www.thelocalplanet.org

 

     

genummerde cd hoes supercity

 

galerie en grafisch atelier is tijdens expodagen zondagmiddag open van

13.00 tot 17.00 uur en op afspraak 0651285404 (zie expositie)